شنبه ۳۱ مرداد ۱۴۰۵ - ۱۶:۲۰
طرح امین، حلقه اتصال نوجوانان با حوزه علمیه است

حوزه / حجت‌الاسلام والمسلمین دانشی با اشاره به نقش روحانی مربی در طرح امین گفت: ایجاد رابطه عاطفی، فکری و معنوی میان نوجوانان و حوزه علمیه، یکی از مهم‌ترین رسالت‌های مربیان طرح امین است و تجربه نشان داده است که اگر حوزه در نگاه نوجوان به محیطی زنده، صمیمی، معنوی، بانشاط و پاسخ‌گو تبدیل شود، زمینه انس و علاقه او به حوزه و معارف اهل‌بیت(ع) فراهم خواهد شد.

حجت‌الاسلام والمسلمین علی‌اصغر دانشی استاد حوزه علمیه در گفت‌وگو با خبرنگار خبرگزاری حوزه در تهران، با اشاره به ضرورت ارتباط مؤثر حوزه‌های علمیه با نسل نوجوان اظهار داشت: نوجوان امروز در معرض انواع جذابیت‌های رسانه‌ای، فکری و شبهات قرار دارد، اما اگر با او به شیوه صحیح، همراه با برنامه‌ریزی، نشاط، صمیمیت و ارائه الگوی مناسب دینی ارتباط برقرار شود، می‌تواند حوزه علمیه را به عنوان پایگاه علم، معنویت، هویت و پاسخگویی به نیازهای فکری و اعتقادی خود بپذیرد.

وی افزود: بر همین اساس، در اجرای برنامه‌های طرح امین تلاش کردیم از روش‌های متنوع برای آشنایی و علاقه‌مند کردن دانش‌آموزان به حوزه علمیه استفاده کنیم؛ چراکه هدف صرفاً بازدید مقطعی از حوزه نبود، بلکه تلاش داشتیم میان نوجوانان، روحانیت و محیط حوزه پیوندی پایدار ایجاد کنیم.

برگزاری حوزه دانش‌آموزی با محوریت قرآن و معارف دینی

استاد حوزه علمیه، برگزاری کلاس‌های «حوزه دانش‌آموزی» در مدرسه را یکی از اقدامات مؤثر در این زمینه دانست و گفت: این برنامه با هیئت و قرائت زیارت عاشورا آغاز شد و در ادامه، مباحثی همچون مطالعه قرآن، ترجمه و تفسیر، احکام، عقاید و اصول دین، مفاتیح‌الجنان، نهج‌البلاغه و کتاب‌های اخلاقی دنبال شد.

وی ادامه داد: در بخش مطالعاتی نیز دانش‌آموزان با آثاری مانند کتاب‌های اصول عقاید استاد قرائتی، مفاتیح‌الحیات، قلب سلیم و برخی آثار ساده‌تر شهید مطهری از جمله «داستان راستان» و «جاذبه و دافعه علی(ع)» آشنا شدند.

حجت‌الاسلام والمسلمین دانشی تصریح کرد: این برنامه‌ها فرصتی ایجاد کرد تا دانش‌آموزان به‌صورت مختصر با فضای آموزشی حوزه، شیوه طرح مباحث دینی، آداب طلبگی و مبانی اولیه معارف اسلامی آشنا شوند.

دیدار با علما؛ تجربه‌ای متفاوت برای نوجوانان

وی یکی دیگر از برنامه‌های مؤثر را برگزاری جلسات دیدار دانش‌آموزان با علما و بزرگان حوزه عنوان کرد و گفت: نوجوانان در این دیدارها توانستند چهره‌های علمی، اخلاقی و معنوی حوزه را از نزدیک مشاهده کنند و تصویر واقعی‌تر و ملموس‌تری از روحانیت و حوزه علمیه به دست آورند.

استاد حوزه علمیه افزود: این دیدارها برای دانش‌آموزان جذاب بود؛ زیرا آنان روحانیون را صرفاً در جایگاه آموزش‌دهنده ندیدند، بلکه با روحانیتی مهربان، پدرانه، شنوا و راهنما مواجه شدند.

اردوهای زیارتی؛ ایجاد خاطره معنوی ماندگار

حجت‌الاسلام والمسلمین دانشی برگزاری اردوهای معرفتی و زیارتی به قم، مسجد مقدس جمکران و حرم حضرت عبدالعظیم حسنی(ع) را از دیگر اقدامات انجام‌شده عنوان کرد و گفت: این اردوها با همراهی طلاب برگزار شد و نقش مهمی در ایجاد تجربه معنوی و خاطره‌ای ماندگار برای نوجوانان داشت.

حوزه علمیه را باید از نزدیک به نوجوان معرفی کرد

وی با تأکید بر اهمیت بازدید دانش‌آموزان از حوزه علمیه اظهار داشت: بسیاری از نوجوانان پیش از حضور در حوزه، تصویر روشنی از فضای آن نداشتند؛ اما در جریان این بازدیدها، حجره‌ها، کلاس‌ها، کتابخانه، نمازخانه و سبک زندگی طلبگی را از نزدیک مشاهده کردند.

استاد حوزه علمیه افزود: یکی از ابتکارهای مهم در این زمینه، برگزاری بازی‌ها و فعالیت‌های گروهی در محیط حوزه بود؛ چراکه این اقدام موجب شد فضای حوزه از حالت کاملاً رسمی خارج شده و برای نوجوانان جذاب‌تر و صمیمی‌تر شود.

تکریم نوجوانان قرآنی در فضای حوزه

حجت‌الاسلام والمسلمین دانشی برگزاری افطاری ویژه نوجوانان برتر در حوزه قرآن و عترت را از دیگر برنامه‌های مؤثر برشمرد و گفت: این برنامه ضمن تکریم نوجوانان فعال و برتر، آنان را به فضای حوزه نزدیک‌تر کرد و احساس ارزشمندی و تعلق را در آنان افزایش داد.

وی با بیان اینکه نشاط و جذابیت باید بخشی از برنامه‌های تربیتی نوجوانان باشد، خاطرنشان کرد: یکی از موفق‌ترین روش‌ها برای ارتباط با نوجوان، استفاده از برنامه‌های شاد، پرنشاط و در عین حال دارای محتوای تربیتی است. به عنوان نمونه، اجرای تئاتر با موضوع ورود به حوزه علمیه توانست مفاهیم مورد نظر را با زبانی جذاب به نوجوانان منتقل کند.

فعالیت‌های فرهنگی و مردمی؛ فرصتی برای پیوند نوجوان با حوزه

وی ادامه داد: شرکت و تشویق دانش‌آموزان به حضور در برنامه‌هایی مانند موکب و سمنوپزان حوزه علمیه نیز از دیگر اقدامات فرهنگی بود که مورد استقبال نوجوانان قرار گرفت.

استاد حوزه علمیه افزود: چنین برنامه‌هایی که ریشه در سنت‌های دینی و مردمی دارند، ظرفیت بالایی برای جذب نوجوانان دارند و می‌توانند زمینه پیوند آنان با فرهنگ بومی، مذهبی و اجتماعی را فراهم کنند.

اعتکاف؛ تجربه‌ای عمیق از زندگی در فضای حوزه

حجت‌الاسلام والمسلمین دانشی، برگزاری اعتکاف در حوزه علمیه را یکی از اثرگذارترین برنامه‌ها برای ایجاد انس نوجوانان با حوزه دانست و گفت: ماندن سه شبانه‌روز در فضای حوزه، حضور در برنامه‌های معنوی، عبادت، انس با قرآن، گفت‌وگو با طلاب و تجربه زندگی در محیط حوزه، تأثیر ویژه‌ای بر ذهن و روح نوجوانان داشت.

حوزه نباید برای نوجوان فقط یک ساختمان باشد

وی در جمع‌بندی این تجربه‌ها اظهار داشت: تجربه اجرای برنامه‌های طرح امین نشان می‌دهد که انس نوجوان با حوزه علمیه زمانی شکل می‌گیرد که حوزه برای او صرفاً یک مکان آموزشی نباشد، بلکه به عنوان محیطی زنده، صمیمی، معنوی، شاد و پاسخ‌گو تجربه شود.

حجت‌الاسلام والمسلمین دانشی خاطرنشان کرد: برگزاری حوزه دانش‌آموزی، دیدار با علما، اردوهای زیارتی و معرفتی، بازدید از حوزه، تکریم نوجوانان برتر قرآنی، برنامه‌های شاد و محتوایی، بازی‌های گروهی در حوزه، حضور در دسته‌های عزاداری، موکب، سمنوپزان، اعتکاف و شب‌مانی در حوزه، مجموعه‌ای از تجربه‌هایی بود که توانست تصویر جذاب، واقعی و دوست‌داشتنی‌تری از حوزه علمیه در ذهن دانش‌آموزان ایجاد کند.

وی تأکید کرد: اگر حوزه علمیه می‌خواهد با نسل جدید ارتباطی عمیق و پایدار برقرار کند، باید بخشی از فعالیت‌های خود را به تجربه‌سازی برای نوجوانان اختصاص دهد؛ تجربه‌ای که در آن علم، معنویت، نشاط، رفاقت، گفت‌وگو و الگوی موفق طلبگی در کنار یکدیگر دیده شود.

انتهای پیام /

اخبار مرتبط

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha